Selecteer je taal

Wanneer zou je een kniebrace moeten dragen?

Home Wanneer zou je een kniebrace moeten dragen?
Wanneer zou je een kniebrace moeten dragen?

Veel mensen die (chronisch) last hebben van hun knie(ën) dragen een kniebrace of kniebandage. Bij sommigen is het al een gewoonte en denken ze er niet eens meer over na. Ze zijn er ooit mee begonnen en blijven dit gewoon doen. Zeker bij sporters kan de kniebrace een psychologisch effect hebben, want het geeft ze het vertrouwen dat ze beschermt zijn. Maar is dat ook zo en wanneer moet je eigenlijk een brace dragen?
 

Blessures en chronische aandoeningen

Om te beginnen zijn opgelopen blessures die na verloop van tijd zouden moeten herstellen, anders dan chronische aandoeningen. Een knieblessure door het verstappen tijdens sporten of een gescheurde kruisband is bijvoorbeeld heel iets anders dan artrose of slijtage in de knie. Toch wordt in beide gevallen vaak een kniebrace geadviseerd.

In het eerste geval, bij blessures, is de knie vaak beschadigd door een trauma, zoals gebeurt bij een overstrekking of scheur. Kniebanden en daaromheen gelegen spieren en pezen zijn beschadigd en moeten herstellen. De knie kan dik zijn met vocht en ook om die reden stijf aanvoelen. Doorgaans moet dit herstellen met tijd. En het lichaam doet dan de rest.

Wanneer de knie instabiel is door de blessure, wordt er al snel gekeken naar een kniebrace. En dan vooral naar de braces met een kunststof constructie, die overstrekking in ongewenste richting tegen gaan. Op het moment dat de knie niet stabiel is, dan is het een prettig idee dat het fysiek moeilijk (of onmogelijk) wordt gemaakt om een beweging te maken die de blessure verergert. Maar voor het herstel doen deze braces eigenlijk niet veel. Tuurlijk, ze voorkomen terugval en schade, maar helpt het ook actief om sneller te herstellen? Eigenlijk niet dus.
 

Wat voor kniebrace is nodig voor herstel?

Kniebandage voor dagelijks gebruikDoor de doorbloeding van spieren en pezen moet het weefsel herstellen. Bloed voert voedingsstoffen aan, waardoor cellen kunnen herstellen. Ook heeft bloedcirculatie een rol in het afvoeren van afvalstoffen en vocht. Aan en afvoer door doorbloeding speelt dus een belangrijke rol in het herstel. En gek genoeg zijn er weinig kniebraces die daarop gericht zijn. Want hoe fijn zou het zijn als een kniebrace zorgt voor meer doorbloeding en daardoor meer aanvoer en afvoer, en dus een sneller herstel. Alleen een kniebrace met compressie kan de doorbloeding verbeteren, aangezien deze een gerichte en stuwende werking hebben.

Het mooie vaneen compressie kniebrace is dat je deze dan gedurende de hele dag kunt dragen en zo de hele dag het doorbloeding bevorderende effect hebt.
 

Is een compressiebrace dan altijd beter?

Nee, dat dan weer niet. Herstel is natuurlijk altijd goed, maar je moet wel bedenken dat er nadat je een blessure hebt opgelopen, je vatbaar bent voor nog meer schade. Dus het kan in het begin verstandig zijn om te beginnen met een immobiliserende brace waardoor overstrekking voorkomen wordt. Wanneer je dan een stapje verder bent en dit ‘gevaar’ iets is geweken, dan kun je je richten op verder herstel. Dit is ook vaak het moment waarop je weer wat meer kunt gaan bewegen en de spieren en pezen al weer iets sterker zijn.

Een compressie kniebrace zorgt dan voor een versnelling in het herstel. En fijn is ook altijd het gevoel van de compressiebrace rond je knie. Het geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt als je bijvoorbeeld weer gaat sporten. Vaak zit er toch een stemmetje in je hoofd dat angstig maakt als je activiteiten weer oppakt.

 

Meerdere compressie zones voor nog betere doorbloeding

Compressie zones KS7Veel compressiebraces voor de knie hebben 1 compressiewaarde. Oneerbiedig gezegd zijn dat eigenlijk gewoon strakke kousen om de knie. Hoewel dit enig stuwend effect heeft, is dit niet optimaal. Wat nodig is, is druk op de juiste plekken en in de juiste variatie voor optimale stimulering van de doorbloeding. Een kniebrace die gebruikt maakt van deze Compressie Zone Technologie is de KS7 kniebrace van Os1st. KS staat voor Knee Sleeve en 7 staat voor het aantal compressie zones. Deze eigenschappen maken van de KS7 de meest effectieve kniebrace voor het herstel van blessures en klachten aan de knie.
 

Ook bij langdurige klachten, zonder volledig herstel

Helaas zijn niet alle blessures en klachten te herstellen. Wanneer je artritis, artrose of slijtage in de knie hebt, dan zal je knie nooit herstellen, want dit is chronisch. Kenmerkend hierbij is dat de knie vaak dik wordt van vocht, dat ontstaat door irritaties in het gewricht.

Ook in die (of juist in die) gevallen is doorbloeding en aanvoer van voedingstoffen belangrijk. Een goede doorbloeding zorgt dat irritatie minder wordt en dus minder vocht ophoping en klachten. Ook de afvoer van afvalstoffen en vooral vocht zorgen voor minder pijn aan de knie. Hoewel dus niet weg te nemen door de kniebrace, kan het zeker zorgen voor vermindering van de klachten. Daarom zou een kniebrace met compressie eigenlijk ook tot het standaard kledingstuk van mensen met artrose of artritis moeten zijn.
 

Onzichtbaar en de hele dag te dragen

Winnaar door kniebracesHet mooie van de KS7 kniebandage is dat het eigenlijk een dun product is. Je kunt het eenvoudig onder een spijkerbroek dragen en niemand zal het opmerken. Omdat de compressie zo goed gebalanceerd is door de 7 compressiezones, kan het ook geen kwaad om het lang te dragen. Je zult, mits je de juiste maat hebt, geen knellend gevoel krijgen en dus geen klachten als gevolg van de brace. Het moet klachten juist oplossen. Als je een kniebrace lang draagt, dan moet deze wel op zijn plek blijven zitten. Lang dragen van een afzakkende bandage is niet echt prettig en houdt je niet lang vol. De KS7 heeft aan de binnenkant enkele antislip delen zitten die alles netjes op zijn plek houden.

Heb jij ook een kniebrace nodig? Kijk dan eens naar de KS7 van Os1st. In vrijwel alle gevallen kan het je goed helpen om knieklachten te verminderen en om het herstel te bevorderen. En mocht je nog vragen hebben, dan horen wij het ook graag.

      11-02-2020 16:33     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Valerie -  26-02-2023

Kan een knie terug dik worden zonder reden of niet zonder een op te vallen of niet

 Jasper de Waard -  23-12-2022

Ik heb een val gemaakt hierdoor is een pees van mijn knieschijf afgescheurd, gevolg operatie aan de knie nu een jaar later na fysiotherapie nog steeds een stijve knie, ben er moedeloos van.

 Wil van Oort -  02-11-2022

Ik heb slijtage aan mijn knie, heb hier best veel last van, zeker als ik hard moet lopen( bij onder andere tennissen) Het fijnste zou zijn als ik zo’n knie brace aan zou kunnen passen. Maar weet niet of dit mogelijk is? Graag hoor ik van u . wilvoort 1952@outlook.com

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies