Selecteer je taal

Enkelbrace : dé oplossing bij een verstuikte of verzwikte enkel?

Home Enkelbrace : dé oplossing bij een verstuikte of verzwikte enkel?
Enkelbrace : dé oplossing bij een verstuikte of verzwikte enkel?

Enkelblessures

Ons volle gewicht staat op het enkelgewricht en daarmee is de enkel een behoorlijk cruciaal lichaamsdeel. De enkel is de hele dag zwaar belast en dan kan het wel eens mis gaan en lopen we een enkelblessure op. De ene blessure is de andere niet, maar vervelend is het wel. Omdat je er dus continue op staat is er ook vrijwel geen mogelijkheid om de pijn ervan te vermijden.

Er zijn natuurlijk sporten, zoals (zaal)voetbal, volleybal of hardlopen, waar de enkelblessures vaker voorkomen dan gemiddeld. Maar ook in het dagelijks leven zit een ongeluk in een klein hoekje. Wie heeft zich bijvoorbeeld niet ooit eens verstapt op de stoep of een greppeltje?

Verstuikte en verzwikte enkel

De meest voorkomende enkelblessure zijn de verstuikte en verzwikte enkel. Hoewel dit voor de meeste mensen hetzelfde klinkt is er wel degelijk een verschil. Dit verschil zit vooral in waar de schade precies zit. We maken onderscheid tussen de gewrichtsbanden (enkelbanden) en het bindweefsel rond het gewricht. Deze samen bepalen de bewegingsvrijheid van de enkel.

Als bij het dubbelklappen (distorsie) van de enkel vooral het bindweefsel is aangedaan, dan noemen we dit een verzwikte enkel. Wanneer de gewrichtsbanden verrekt of ingescheurd zijn, dan noemen we het een verstuikte enkel. In beide gevallen pijnlijk en een dikke enkel is het gevolg. Wanneer de bloedvaatjes beschadigd zijn, dan kan de enkel ook blauw worden.

Gescheurde enkelbanden

Wanneer de gewrichtsbanden (enkelbanden) ingescheurd of zelfs afgescheurd zijn, dan spreken we van gescheurde enkelbanden. Feitelijk is dit dan een extreme verstuiking en het herstel zal langer duren. De bandjes rond je enkel zullen wel weer herstellen, maar je zult er dus meer geduld mee moeten hebben. De behandeling is echter niet wezenlijk anders dan bij een verstuikte (of verzwikte) enkel.

Herstel: ijs en rust

Wanneer je je enkel verzwikt of verstuikt, dan is het verstandig om snel te handelen: koelen, koelen en nog eens koelen. In het begin liefst een keer of 5 per dag. Probeer dit ongeveer 10 – 15 minuten vol te houden. Een ijsklontje op de zere plek masseren werkt goed, maar ook een zogenaamd icepack werkt goed. Bij deze laatste is het overigens wel belangrijk om bijvoorbeeld een theedoek tussen het icepack en de huid te houden.

Kort na de verzwikking of verstuiking zul je even rust moeten houden. De enkel is dik en door de zwelling zal er niet veel beweging zitten in het gewricht. Toch is het ook in deze periode goed om te bewegen. De zwelling moet verdwijnen, dus beweging is onvermijdelijk. Maar natuurlijk moet je dit wel met beleid doen. Teveel beweging zorgt voor een overbelaste enkel en dat brengt alleen maar meer schade toe. En ook in de eerste dagen moet je blijven koelen.

Zwelling enkel verminderen met oefeningen en massage

Om meer beweging te kunnen krijgen in het gewricht en daardoor dus minder pijn, zal de zwelling moeten verdwijnen. Vochtafvoer is daarbij belangrijk. Het ijzen dat je de afgelopen tijd hebt gedaan helpt, maar doorbloeding in de enkel is ook erg belangrijk. En die ontstaat doorgaans door beweging. Tijdens het lopen circuleert bloed nou eenmaal beter dan wanneer je op de bank met je voeten omhoog zit. Doorbloeding is vooral voor 2 dingen cruciaal. Ten eerste omdat er bloed aangevoerd moet worden om de beschadigde cellen (in bindweefsel en enkelbanden) te laten herstellen. Ten tweede voert de bloedcirculatie afvalstoffen en vocht af. Dit vermindert de zwelling nog meer.

Wanneer je nog last hebt van de blessure, dan is beweging vaak minder makkelijk dan zonder de pijn. Oefeningen kunnen dan helpen om wel de beweging te krijgen, maar niet de belasting die pijn doet. Draaien, knikken met de enkel en masseren kunnen de bloedcirculatie op gang helpen.

Vooral de voetmassage heeft hier een goede uitwerking en bovendien een zeer aangenaam en ontspannend gevoel. Als je dan toch een enkelblessure hebt, dan heb je een goed excuus om je partner eens te vragen of hij/zij een voetmassage wil geven. Heb je toch ook nog een beetje plezier van je blessure.

Enkelbraces met compressie helpen voor sneller herstel

Het nadeel van oefeningen en massage is dat het kortdurende behandelingen zijn. Enkele keren per dag een aantal minuten is natuurlijk niet ideaal. Voor de doorbloeding is het daarom beter om gedurende de hele dag betere circulatie te hebben. Een enkelbrace met compressie kan dan een enorme uitkomst zijn. Compressie wil niets anders zeggen dan druk geven. Die druk zorgt voor een betere doorbloeding.

Voorkomen van nieuwe blessures

Een enkelbrace wordt vaak geassocieerd met stevige kunststof frames die voorkomen dat de enkel opnieuw dubbel kunnen klappen. Hoewel dit bij diverse blessures nodig is om verdere schade te voorkomen (gebroken enkel bijvoorbeeld) is dit niet altijd het beste. Omdat je enkel moet kunnen bewegen, heeft deze bewegingsvrijheid nodig. Een kunststof constructie beperkt dat en voorkomt snel herstel bij een verzwikte of verstuikte enkel. Bovendien moet je enkel op termijn ook weer sterk genoeg zijn dat deze niet zomaar weer door knakt. Een flexibele oplossing is dan vaak beter.

AF7 Enkelbrace met Compressie Zone Technologie

Zoals gezegd is compressie een uitstekende manier om de hele dag de bloedcirculatie te verbeteren. De beste behandeling is dan natuurlijk ook wanneer je de beste enkelbrace gebruikt. De AF7 van Os1st durven wij dan ook wel de beste enkelbrace te noemen. Omdat deze gebruik maakt van Compressie Zone technologie, is de bloedcirculatie bij deze enkelbrace nog veel beter dan bij andere enkelbandages.

Deze technologie gebruikt namelijk meerdere compressiewaarden in 1 product. Een uitgekiende afwisseling van compressie op strategische plaatsen op de enkel, zorgen voor een veel betere doorbloeding. Daarmee behaalt Os1st een medische gradatie compressie, die herstel bevordert.

Ook een AF7 enkelbrace kopen en je enkelblessure snel laten herstellen? Klik hieronder:

AF7 Enkelbrace zwart

AF7 Enkelbrace voor verstuikte of verzwikte enkel
Product bekijken
      08-09-2019 14:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies